“Не е добре, когато е готово. Готово е, когато е добро”

По-рано тази година, китаристът на Tool казал пред фенове, че албумът не само че е готов, но и ще излезе на следващият ден. Изчакай и с усмивка добавил “просто се шегувам”. Феновете се смели, но на следващият ден сайт в интернет описал шегата като новина. “Писан на човека, който се грижи за интернет сайта, но той никога не ми отговори и така и не го промени”. Групата по-късно написа изявление, че следващият албум на Tool все още не е готов.

Истината е, че новият запис на Tool е много далеч от завършване. Изминаха 7 години от последният издаден албум — 10,000 Days. И докато Jones [китариста] и барабаниста Danny Carey казват на [списание] Rolling Stone, че имат достатъчно сурови музикални идеи за албум, дори една близка до завършване песен, различни външни сили възпрепятстват творческия прогрес на групата.

“Феновете са ни ядосани,” казва китаристът. “И въпреки, че егоистичната част от мен казва ‘Не е необходимо да го правя заради тях’, мисля че е време те да разберат какво се случва.”

Въпреки, че и Jones, и Carey осъзнават, че преди 2 албума време можеха да се оттеглят в голяма творческа почивка, която сега не могат да си позволят, най-големият проблем е съдебно дело на няколко нива, върху всеки един член на групата. Това произтича от твърдение на сътрудник на Tool, но в крайна сметка се завъртя в лабиринт от празни закони до “кой кого съди”.

Първоначално, през 2007, приятел на Jones твърдял, че той е създал обложката на групата и иска да бъде възнаграден за това. Ситуацията се усложнила, когато застрахователната агенция, която Tool си помислили, че ще ги защитава срещу съдебни дела, се обърнала срещу тях и осъжда бандата по технически въпроси, свързани със случая. В последствие групата започнала контра дело, за да се защити срещу исканията на застрахователите и сега — 7 години по-късно — Tool са дълбоко затънали в съдебни спорове със застрахователя. Делото е насрочено за януари [2015 год].

“Цялото това нещо е доста депресиращо,” казва Carey “Лошото нещо е, че това наистина отнема много време. Тъй като ние остаряваме и нашите приоритети се менят, трудно е да вмъкнем бандата в графика. Хората сега имат деца и излизат много други неща.”

“И освен това,” добавя Jones, “да се защитаваме ни струва милиони долари. А и феновете постоянно казват ‘Искаме нов Tool албум сега, какво по дяволите става?’, а ти не искаш да въвличаш хората в своите проблеми, защото и без друго те не разбират.”

“Въпросът е, че нашата битка е добра битка. Отиваме в съда и искаме да ги смачкаме. Но всеки път, когато сме близо до това, делото се отлага и ние губим пари и време, което изстисква нашата креативност. Купихме си застрахователна полица да ни е мирно на главите, а вместо това щяхме да сме по-добре, ако я нямахме и да се бяхме справили лично с първия [съдебен] процес.”

Добрата новина за феновете е, че през тези сътресения, ядрото на музика на Tool – Jones, Carey и басиста Justin Chancellor – бавно пишат музика. По думите на басиста, групата е преминала през най-трудната част от композирането, която се изразява в груби идеи за песни. От тук нататък следва песните да бъдат събрани, да бъдат изпратени на вокалиста Maynard James Keenan и да бъдат изчистени от грешки. “Отнема много време, но в момента нас ни устройва този начин,” Carey коментира процеса на създаване. “Стресиращо е, когато външни влияния те издърпват надолу, вместо да те бутат напред.”

До сега процесът даде преднина на една песен, която Jones описва като “доста готова”. Carey казва, че все-още-неизвестната песен е най-малко 10 минути, през които преминава много промени и съдържа някои тежки елементи”.

Всъщност “тежък” е дума, която и двамата членове на бандата използват, за да опишат техният нов звук. “Понякога чувствам, че навлизаме прекалено в прогресивното или че прекаляваме с времената [на песните], но така и не звучи тежко, колкото ми се иска” казва Jones. “Има няколко рифа, за които съм доста щастлив. Не са ненормално тежки, но те отвеждат на краткотрайно пътуване с приятни мелодии и в крайна сметка звучат тежко.”

“Всичко е малко по-‘метъл’,” шеговито подхвърля Carey. “Забавлявам се да свиря тези барабани. Има една друга песен [освен 10-минутната-все-още-неизвестна], за която бих могъл да кажа, че почти е готова. Доста е чепата и съдържа някои добри барабани с двойна каса.”

Барабанистът казва, че идеите за песни могат да се променят с времето, особено след като Maynard добави вокалите. За сега, той казва, че музиката има типичните за групата “силно-прогресивни-Tool-елементи” и, че той експериментира с перкусии и синтезатор. Феновете вече са чули някои от новите идеи като фонова музика между песните, по време на последното турни на групата.

В края на краищата бандата иска феновете да разберат, че се трудят усилено, за да направят албум, който да достигне висотите на предните албуми.

“Надявам се, че ще имаме нещо записано до края на годината.” казва Carey, “но ще видим как ще потръгнат нещата. Същото си помислих и миналата година. Но направихме голям пробив. Заковахме някои доста добри неща, особено през последния месец. Всички сме развълнувани за това.”

“Не е добре, когато е готово. Готово е, когато е добро,” казва Jones. “Работим по наше си темпо, но не искаме да излезе нещо и после да съжалявам, че сме го записали. Няма да се хванем да правим нещо различно от това да дадем най-доброто от себе си. И феновете знаят това.” Източник: Rolling Stone


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function split() in /home/lyrics2b/public_html/wp-content/plugins/wp-reportpost/main.php:216 Stack trace: #0 /home/lyrics2b/public_html/wp-content/plugins/wp-reportpost/main.php(202): wprp_report_form('') #1 /home/lyrics2b/public_html/wp-content/themes/Lyrics2BG_v6/single.php(63): wprp('true') #2 /home/lyrics2b/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include('/home/lyrics2b/...') #3 /home/lyrics2b/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/lyrics2b/...') #4 /home/lyrics2b/public_html/index.php(17): require('/home/lyrics2b/...') #5 {main} thrown in /home/lyrics2b/public_html/wp-content/plugins/wp-reportpost/main.php on line 216