Zaplaxa – When Dreams Become Brutality (review)

Първото нещо, което прави впечатление, е твърдата пластмасова кутийка на диска. Това е дебютен албум и такава обвивка, макар и най-вероятно по-скъпа от картонената, отива много повече. Освен това създава едно усещане за old-school, което лично на мен ми допада. Допада ми, защото това чувство вече ме подготвя за това, което ще чуя. В тази връзка, албумът е миксиран и мастериран в Soundlurker Studios, които са работили с голяма част от артистите в българската метъл сцена.
Саунда, от своя страна, е разпознаваем и имам чувство, че не съм слушал друга група с такъв саунд. Бих го определил като Chemical Trash Metal 🙂 Както и да е…

 

Да се върна на кутийката. Разтварям я оставам адски изненадан, че скрита от вътрешната страна лежи книжка с текстовете на всичките 11 песни. Огромни адмирации за това! Другото, което прави още по-голямо впечатление е, че освен на английски, групата има записани песни и на български. И ето, че още преди да съм чул каквото и да е, аз вече съм очарован.

 

 

Набързо прехвърлям текстовете от любопитство. Прави ми впечатление болката и страданието, което направо се стича по ръцете ми, докато разгръщам книжката. Вече съм от части подготвен ….

И с очарование пускам диска. Саунда е първичен, а рифовете са разнообразни и са точно каквото очаквам. Но най-хубавото е, че звучат авторски. Това е албум, който не е правен по уроци в YouTube „как да напишем песен за 5 минути“. Средната продължителност на песните е 5 минути. Това подсказва, че Zaplaxa имат какво да кажат, те имат много за споделяне. Нито един елемент не ми липсва – чувам любимите ми break down-и; има и премерено количество сола; наситени барабани и backing vocal-и. Прави ми впечатление и участието на гост вокалите Стефан Йорданов, повече познат като „Stiff“ от Insmouth и Георги Спиров от 40 Days Later. Какво друго бих могъл да поискам, освен да чуя всичко това на живо час по-скоро. Това ще се случи на 7 октомври, на промоцията на албумът When Dreams Become Brutality, заедно с Humanity May Sink в Пловдив.

Българската музика има нужда от вашата подкрепа. Zaplaxa има какво да ви каже, елате на 7-ми октомври.
А до тогава, страницата на бандата се намира на адрес: https://www.facebook.com/zaplaxa.band/

Мнения и Оценка

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *