Кой е Blurryface?

Това е въпрос, който се появи сред феновете на Twenty One Pilots от средата на март 2015, когато за първи път се спомена това име. Албумът със същото име щеше да излезе скоро и той беше подкрепен от още 2 клипа, които включваха мистичният герой. Като се използват някои улики от текста и от клиповете, феновете успяха да изградят общ профил на Blurryface, или по-скоро какво той символизира.

На кратко, Blurryface е обратното на вокала Tyler Joseph. Blurryface e Пижу, ако Tyler е Пенда. Blurryface е Ин, ако Tyler е Ян. Но Blurryface е описан не като физически обект, а повече като недостижим такъв, който живее в тялото на Tyler. Неговото присъствие за първи път се усеща в песента “Fairly Local” („От квартала“ бел. прев.) Въпреки че е много дълбока и мрачна песен, тя има радостно послание още в началото:
I’m fairly local, I’ve been around, бел. прев.:

Аз съм от квартала, бях наоколо.

С тези редове иска да каже, че той остава верен на своите корени и чувства връзка с феновете си, които са били с него от самото начало. Въпреки началният позитивизъм, първият куплет преминава в малко по-мрачно настроение, когато Tyler разказва как критиците и медиите описват депресивната тема във Vessel1. След него се появява бриджът2 на песента, който е най-тъмната част, т.к. представя Blurryface. Още в началото — “Yo, this song will never be on the radio” („Тази песен никога няма да се появи по радиото“ бел. прев.) той изявява желанието си Tyler да смени музиката и стилът си.

Следващата песен, която се появи, беше “Tear In My Heart” („Сълзи в сърцето ми“ бел. прев.). Обратно на Fairly Local, която е бавна и мрачна, “Tear In My Heart” се усеща като напълно противоположна. Всъщност, основното послание е победата на Tyler над Blurryface с помощта на жена му Jenna. Името на песента изобразява как Jenna е разкъсала сърцето на Tyler, за да има възможност да изтръгне Blurryface от там. Видеото пък, което породи много дискусии след като стана силно популярно, показва как Jenna удря Tyler няколко пъти, докато устата му не започва да кърви. Въпреки, че на пръв поглед изглежда много насилствено видео, това всъщност е борбата с Blurryface. Това твърдение е подкрепено от припевът “I’m Alive” („Аз съм жив“ бел. прев.) и “I’m on Fire” („Кръвта ми ври и кипи“ бел. прев.), които добре показват как Tyler се чувства от „Сълзите в [неговото] сърце“ (“The tear in [his] heart”). В допълнение видеото показва любовта на Tylor към жена си. Към края на песента текстът е „Сърцето ми е моята броня, тя е сълзата в моето сърце“ (“My heart is my armor, She’s the tear in my heart”) — Броня изглежда много студена дума, показваща недостъпност, но и сигурност. „Тя е сълзата в сърцето му“ показва, че Jenna вече е вътре, тя няма нужда да се бори с бронята, а той ще я закриля с нея, като освен това я е допуснал до истинските си чувства. А изразяването на толкова топли чувства ясно показва победата над Blurryface.

Последното видео, от този период, е към песента “Stressed Out („Стресиран„, „Напрегнат“ или „Нервна криза“ бел. прев — превод на Stressed Out)”. Тази песен показва развитието на историята с битката с Blurryface. По всичко личеше, че последната битка е спечелена от Tyler. Това, обаче, беше опровергано след като Blurryface показа, че отново контролира ситуацията. Песента първоначално щеше да излезе в неделя вечерта – 21 дена след последната и това щеше да е по шаблонът, който Tear In My Heart изгради. Но това не се случи. Вместо това, феновете получиха изявление от Blurryface в личният си twitter профил, че той е накарал Tylor да смени премиерната дата на понеделник вечерта. Причината за това не е ясна. По-късно корицата на страницата на групата във Facebook беше сменена със снимка на лошо и грешно написан ръкописен текст „Понеделник Ве ерта“ (бел. прев.)3 като се предполага, че това е почеркът на Blurryface.

В понеделник вечерта излезе за първи път песента Stressed Out, придружена от видео клип. В поредицата тази се оказва най-сложната и най-значима, т.к. споделя най-много. Най-общо Tylor е „Притиснат“, „Страдащ“, „Напрегнат“ (бел. прев., Stressed Out) от присъствието на Blurryface. Повече за песента и клипа прочетете тук: Twenty One Pilots – Stressed Out превод

В допълнение на всичко написано до тук, други малки знаци се забелязват във всички три клипа от споменатите. Tyler е сниман със черно по врата и ръцете, а това са частите от тялото му, с които той прави музика (Tyler пее и свири на пиано и окулеле). Това може да означава, че Blurryface контролира музиката му. Друго повтарящо се е липсващата буква “g” във всички съобщения от Blurryface (Monday ni ht). Преди известно време излезе реклама на песента „Goner“, за която после беше потвърдено, че ще бъде ремастериранa версия на Goner и ще бъде последната песен в албума. Въпреки, че все още нищо не е потвърдено, изглежда че „g“ е слабото място на Blurryface и в края на албума той вече е победен. Може би отговора се крие в текста на Goner4


източници:
Who is Blurryface?,
Bridge (music)

  1. дебютният албум на дуото
  2. контрастна част, която подготвя завръщане към основната музикална тема
  3. оригинален текст: “Monday Ni ht” (липсващото „g“ е умишлено, във всички послания от Blurryface липсва буквата „g“)
  4. https://youtu.be/3J5mE-J1WLk

Мнения и Оценка

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *