Coal Chamber погледнат през очите на 2015 година

С издаването на новият клип, озъглавен като типична Coal Chamber песен ˜˜— I.O.U. Nothing — се чудя какво се случи с бандата през последните десетина години. Спомням си последното парче, което чух, беше към филма Resident Evil — Something Told Me. И след него…

През лятото на 1998, Korn направиха няколко забележителни изяви в Торонто, които все още се помнят от феновете, като най-уникални в историята. Техните концерти са в подкрепа на техният трети албум — Follow the Leader — и след частна прес-конференция, членовете на бандата се качват на покрива на ТАНК и така изминават цялото разстояние от мястото на пресконференцията до магазинът на звукозаписната компания HMV. Там те се срещат с фенове, подписват новите дискове и отбелязват хиляди продажби. Първият и единствен парад на Korn, който със сигурност мнозина все още помнят.

Сега почувствайте тази енергия, която мен лично ме кара да настръхвам. Korn са на върхъ на класациите. Към този момент аз не смятам, че има по-добър Korn албум и че Follow the Leader е най-Korn албумът.

По време на конференцията се появи едно име. Фен от публиката попита бандата какви други банди харесват и преди да успеят да отговорят, друг фен от публиката изкрещява горделиво “COAL CHAMBER.” Феновете се разгневиха, но Членовете на групата кимнаха и се усмихнаха.

Coal Chamber така и не достигнаха до успехът на Korn или пък Deftones, но пък феновете са им много по-силни и по-страстни, що се отнася до музиката. Подходът е малко по-различен – готик дрехи, мрак и една идея по-мрачна музика. Може би именно този подход запази Coal Chamber-звукът в ъндърграунд сцената и така го спаси от силната нео-метъл вълна по онова време, запазвайки идентичност.

Първите три албума бяха напълно различни. През 1997 едноименният албум създаде любими на фенове песни като “Loco”, “Big Truck” и “Sway”. Звукът беше снижен в накъсани тежки китари в хип-хоп темпо и запомнящи се ритми. Тази промяна бива забелязана и широко приета. Групата представи себе си в друга светлина. Те бяха особняците и това можеше да се чуе в музиката им. Използвайки сарказъм и любовта към готик музиката, Coal Chember се отнесе безотговорно към сцената, която завоюва сама, като се взеха прекалено на сериозно.

Chamber Music пристига през 1999 и въпреки, че заглавието му е най-доброто до моментът, албумът е техният най-слаб. Тъй като мениджърът на бандата се оказва жената на Ozzy Osbourne (Ози Озбърн), той подкрепя бандата твърде рано с участие в кавър версията на “Shock the Monkey” от Peter Gabriel. Песента звучи навсякъде, промоцията на албума е огромна за онова време. Въпреки това албумът е почти изцяло пропуснат в техните списъци на песни от шоутата по-нататък.

От друга страна, албумът преди разпадането на бандата — Dark Days — заема място близо до първият албум. Музикално добре написан и изграден, Dark Days се доближава до звукът от миналото. Песните са кратки и агресивни, и притежават енергия, която бандата не е показвала до този момент. Въпреки тази енергия, в бандата отношенията не вървят, но може би това е причината да се появи най-завладяващият кариерата на Coal Chamber — Dark Days. Въпреки добре приетият сингъл “Fiend”, албумът няма онова внезапно въздействие както предните два. С отминаването на годините, обаче, той се е превърнал в любим на днешните фенове на групата.

Част 2-ра: Coal Chamber — Ретро банда?


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function split() in /home/lyrics2b/public_html/wp-content/plugins/wp-reportpost/main.php:216 Stack trace: #0 /home/lyrics2b/public_html/wp-content/plugins/wp-reportpost/main.php(202): wprp_report_form('') #1 /home/lyrics2b/public_html/wp-content/themes/Lyrics2BG_v6/single.php(63): wprp('true') #2 /home/lyrics2b/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include('/home/lyrics2b/...') #3 /home/lyrics2b/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/lyrics2b/...') #4 /home/lyrics2b/public_html/index.php(17): require('/home/lyrics2b/...') #5 {main} thrown in /home/lyrics2b/public_html/wp-content/plugins/wp-reportpost/main.php on line 216